Tips voor 6 weken Zuid-Thailand

Mijn voornemen was: 6 weken alleen maar in de natuur doorbrengen. Dus ik koos voor het zuiden: eilandhoppen, van strand naar strand, snorkelen, wandelen en tussendoor nog naar een van de Nationale Parken. Dit zijn mijn tips.

Stap 1: van Amsterdam naar Bangkok. Vriendinnetje R en ik kozen voor een iets duurdere stoel zodat we extra lekker zaten voor die vlucht van 12 uur. Ik had inderdaad een topstoel (rij 10), net achter de Business Class. Bij het boeken kun je gratis aangeven of je iets anders wil eten dan de standaardmaaltijden. Ik koos voor vegetarisch/veganistisch. Op de terugweg was die keuze niet goed doorgekomen en kreeg ik alsnog kip aangeboden – gelukkig bleek er ergens achterin het ruim ook nog een vegetarische wrap te liggen.
Ik vind het bizar dat KLM nog steeds vlees aan boord aanbiedt. De impact van vliegen is al gigantisch, maar ik zie zelf weinig alternatieven als je de wereld wil verkennen. Vlees eten hoeft écht niet. Hoe cool zou het zijn als KLM besluit geen vlees meer aan boord te serveren! Ik denk overigens dat er dan een volledige volksopstand uitbreekt inclusief mannen met hoorns, maar dat zien we dan wel weer. Anyway.

SeekersFinders, Bangkok

Logeren in Bangkok
We logeerden 1 nacht in hotel Seekers Finders: officieel maar een half uur rijden van de airport, maar met file een uur. Dit hotel was echt top! In een volledig niet-toeristische wijk, met om de hoek de meest leuke lokale eettentjes. We sliepen er op de terugweg ook nog 2 nachten. Toen betaalden we voor een diner voor 4, inclusief biertjes, 16 euro 😊
Het ontbijt in dit hotel is 5 euro en eigenlijk niet echt de moeite. De koffie hier (bij hun aparte koffie corner) is dan wel weer briljant (er is zelfs havermelk).
Dit hotel lijkt een hotspot voor Aziatische influencers. We zagen jonge meiden in de lobby volop aan het make-uppen en voorbereiden.
Oja, op het dak is een zwembad (zonder barretje trouwens). En dat voor zo’n 50 euro per nacht!

Koh Lanta sunset vanaf het terras van hotel Sri Lanta, elke avond een prachtshow

Naar Ko Lanta
Daarna: heel decadent een vlucht genomen naar Krabi. Als je over land wil met bus, trein of minivan: check 12goasia.
Vanuit hier lieten we ons oppikken door ons hotel op Koh Lanta, want daar kom je via een pontje waar auto’s op kunnen. We logeerden op het middelste deel van het eiland: absoluut een goeie keuze. Het noorden is wat minder gezellig (al heb je hier wel het fijne Oasis yoga) en wat toeristischer. Het zuiden is deels relatief toeristisch (de Why Not Bar vond ik helemaal niet zo bijzonder, eerder beetje Amsterdams onaardig) en deels heel erg rustig (Nui Bay was mooi maar vanwege de vele apen was het lokale barretje dicht). Wel een heel fijne plek wat meer zuidelijk: Tuesday Morning café.

 

Eten en slapen op Ko Lanta
Onze favorieten: restaurantje Nature House (aan de weg, niet aan het strand) vanwege het heerlijke eten, de katten en de lieve bediening. Je kunt hier ook toertjes boeken. Miami aan net strand (ook heerlijk eten) en Horizon (lekker eten en leuk hippiesfeertje).Ons hotel Sri Lanta resort bleek iets te luxe, maar dat was zo aan het begin van de trip ook wel erg lekker. Het ontbijt is goed en je zit heerlijk pal op het strand met je koffietje. Oja, er is een adults only zwembad, ideaal 😊

Fu Bar, Koh Jum

Met de boot naar Koh Jum
Daarna door naar Koh Jum: wat een ontdekking! We gingen op de bonnefooi: niet per se slim (wel leuk, in tuktuk met zijspan over zandwegen), want alle pal-aan-het-strandhutjes waren al vol. Achteraf belandden we daardoor juist op een topplek: het relatief moderne Horizon, alsnog zo goed als aan het strand, met zwembad, naast een fantastisch restaurantje: Golden Pearl en een heerlijk strandbarretje: Fu. 

 

Straatbeeld Koh Jum

We zaten op loopafstand van kleine shopjes en een massagetentje – anders dan bij die idyllische strandhutjes; die lagen overal behoorlijk ver vandaan. En als je nu denkt: een paar kilometer lopen is toch juist wel lekker: eh nee, niet bij 45 graden in de schaduw 😊 Koh Jum is ideaal als je echt even helemaal wilt ontstressen. Er is niet veel meer te doen dan genieten van het straatbeeld op het strand, de wegschietende krabbetjes, de eb en vloed en het heerlijke eten. 

 

 

Even wennen aan de strooien hut zonder elektriciteit

Jungle time: Kao Sok
Vanuit Koh Jum namen de boot naar Krabi en vanuit daar de taxi naar Khao Sok National Park.
Ons hotelletje -Misty Morning– viel best tegen. Prachtig gelegen in een wilde jungletuin met apen, maar het personeel was duidelijk wat overspannen (onaardig en wantrouwend tegenover al die hordes toeristen – dat was nogal een tegenstelling na het überrelaxte en stille Koh Jum), een benauwde kamer, badkamer zonder ventilatie (in de jungle toch echt wel fijn) en plankjes die zo scheef hingen dat alles er meteen af viel, schoonmaak alleen op aanvraag en dan maar hopen dat ze komen. Kies dus voor een hotel dat iets verder van de (toeristische maar toch best gezellige) hoofdstraat ligt en je bent ongetwijfeld beter af.
We boekten hier een toertje over het Cheow Lan meer met overnachting. Dat was een topervaring: overnachten in een simpele hut (als in: matrasje, lakens, kussen, klamboe, punt) aan het meer, zonder elektriciteit. Dus met de kippen op stok, om 5.30 wakker worden en dan de zon zien opkomen boven het meer.

Sunset bij Alcove met een Jasmin – mijn favoriete cocktail

Naar Ko Pha Ngan – zonsondergang en strandbarretjes
Vanaf hier reisden we naar de Donsak pier en namen we de boot naar Ko Pha Ngan. Grappig trouwens: er zijn meerdere pieren – we stonden bij de verkeerde. Een local met een auto bracht ons gelukkig naar het juiste vertrekpunt.
Onze eerste 2 nachten brachten we door aan de westkant, bij Alcove. Een gokje: we boekten last minute omdat we eerder dan gepland weg wilden uit Khao Sok. Maar wat is Alcove mooi en leuk! Niet ram aan het strand, maar de mooie binnentuin en de veranda met hangmat maken veel goed. De kamers zijn stylish ingericht en je ziet meteen: deze mensen weten wat toeristen willen. De bijbehorende bar is tot een uur of 23 de place to be hier (oordoppen mee dus): heerlijke muziek, heel goed eten en briljante cocktails. Ga hier rond 17.30 zitten en geniet van de zonsondergang. Ontbijten was een feest bij Kikekla. Zitzakken, heerlijke koffie, goeie fruitbowls… als je eenmaal zit, hoef je nergens meer heen.

Ontbijten bij Kikekla en daarna de rest van de dag blijven hangen

Ko Pha Ngan oostkust: rustig paradijsje
De oostkust, waar we daarna heen gingen was qua sfeer behoorlijk anders: rustiger en zonder de extreme eb en vloed van de westkant (dat is wel heel mooi trouwens, alleen niet per se handig als je wil zwemmen en je moet bij eb eerst een kilometer lopen :), zodat je altijd zee voor de deur hebt. De baai waar we logeerden, Thong Nai Pan, noemen we  ‘Het Paradijs’ omdat hier gewoon alles was waar we al die koude maanden Nederland naar verlangden. We logeerden bij Thong Nai Pan Beach resort en konden de kamer pal aan het strand nog boeken.

 

 

Mango Daiquiri bij de 2C-bar

Klim naar de 2C-bar
De 2C-bar hier is even een klimmetje (over de weg of via een best pittig pad vanaf het strand – niet doen op slippers!) Het veelgenoemde Bottle beach was volgens vriend S niet mooier of bijzonderder dan onze eigen baai. Mooi, dat kon dus meteen van de lijst.
Eet bij Longtail Beach resort, wat een originele en lekkere dingen hebben ze hier!

 

 

Samen sunsetten op Ko Tao

Ko Pha Ngan – paradijs aan de noordwestkant
Van oost terug naar west (zo’n 3 kwartier met een pick up), want hier troffen we vriendin J. Het stuk strand rondom Zen Beach, waar we iets hadden geboekt, viel ons enorm tegen (vermijd accomodatie Cassiopeia, nogal deprimerend). Zen Beach zelf  was een soort woestijn waar mensen lagen te bakken in de zon en waar je opeens 3x zo veel betaalde voor een simpele fruit juice. Snel weg daar. We kwamen gelukkig terecht bij Paradijs 2, bij Haad Salad Beach. Heerlijke ruime kamers, superlief personeel, suppen, zwemmen, ontbijt-lunch-diner aan het strand; het leven was hier even enorm overzichtelijk en simpel. Vanaf hier met de wederom Lompraryah ferry (fijn ruim, lekker buiten zitten, vaart op tijd) door naar Ko Tao.

 

Elke dag verse fruitshakes… wat een luxe

Ko Tao – tips voor de oostkant
We boekten eerst de oostkust van Ko Tao (daar waar je goed kunt snorkelen) en kwamen terecht bij een prachtig baaitje: Tanote. Ons hotel was ook heerlijk: Mountain Reef Beach resort. Kamer 4 was top: op de 1e verdieping en met een daybed, zodat je heerlijk vanuit je balkon weg kunt soezen bij het geluid van de zee, de cicaden, krekels, vogels, kikkers, apen en eekhoorns.
Snorkelen is hier on-ge-lo-fe-lijk! Je hoeft na 1 stap in zee je hoofd maar onder water te steken en je bent al in een andere wereld. We zagen hier een zeeschildpad voorbij zwemmen, spotten haaitjes, vissen in alle vormen en kleuren en prachtig koraal.

 

Room with a view, Bow Thong

Ko Tao – westkant
Aan de westkant van Ko Tao was qua accommodatie veel minder keuze dan we dachten. Gelukkig was er nog een strandhut vrij bij het Bow Thong resort. In de reviews hadden we hadden gelezen stond dat de eigenaresse nogal een type was – klopt. Iets te hoog in de energie en dus vooral geen discussie met haar aangaan. Maar verder: wat en heerlijke  plek! Boek dit wel direct bij hen: vriendin J had een simpele kamer achterop het terrein kamer via Booking die bijna net zo duur als onze tweepersoonshut met zeezicht.Boek aan deze kant je snorkeltoer met Oxygen Tours: doe je dat last minute, dan moet je hoogstwaarschijnlijk even live je kaartjes halen in de ‘stad’. Dat is vanaf Bow Thong ongeveer een half uur lopen.

De tour was top. We kozen de premiumversie: met een max van 25 mensen en relaxed van 9 tot 15, zodat je weer op tijd terug bent voor het hoogtepunt van de dag: de zonsondergang!

The Nest, Chumpon

Verborgen parel in Chumpon
Vanaf Ko Tao namen we de boot naar Chumpon. Wat een goed plan was dat van vriend S 😊 Want dat ligt én dichter bij Bangkok én je kunt hier logeren in een waanzinnig boetiekhotel pal aan zee: The Nest. Het eten is hier ook heerlijk. Aan de overkant zie je een onbewoond eiland liggen waar wildkampeertochtjes heen gaan, overigens.
Vanaf The Nest regelden we via 12goasia een mini-van voor ons vieren. Luxe, ja. Dat leek ons wel een goed idee 😉 In 6 uur tijd reden we naar ons Seekers Finders. En aten we ’s avonds bij het lokale tentje waar R en ik ook onze eerste avond waren beland. De cirkel was weer rond.

Meer blogs

Dit gebeurt er in een zweethut

Dit gebeurt er in een zweethut

Afgelopen zomer nam ik voor het eerst van mijn leven deel aan een zweethutceremonie. Op een prachtige, afgelegen plek midden in de Friese natuur, bij de lieve mensen van Live Your Nature. Vooraf was me verteld dat een zweethut iets heel anders is dan een dagje sauna....

Waarom Yoga Nidra helend is

Waarom Yoga Nidra helend is

In een stressvolle periode ontdekte ik Yoga Nidra. Al na 1 x liggen en luisteren ontdekte ik het effect: helend.

Ibiza: yoga, baaitjes, lekker eten (en oefenen met offline zijn)

Ibiza: yoga, baaitjes, lekker eten (en oefenen met offline zijn)

In mei 2021 was ik op Ibiza om voor Yoga Magazine een reisverhaal te maken. Dat draaide om offline leven, een week lang: dat was iets moeilijker dan ik dacht. "Als ik die avond ga slapen, voelt het vervelend leeg en aangenaam ruim tegelijkertijd. Het geeft een vrij...

Op je kop ontspannen

Op je kop ontspannen

Nee, op deze manier ging het niet lukken. Als ik mijn schouders zo opgetrokken hield en mijn ogen zo stijf dichtgeknepen, was er geen stevige basis voor de Hoofdstand, Sirsasana. De docent verscheen voor mijn gezicht terwijl ik ondersteboven hing. Ze gaf me een hele...

Hoe een yogi omgaat met corona

Hoe een yogi omgaat met corona

Het was tijdens een zonnige namiddag op het terras, september 2020, dat ik er opeens genoeg van had. Van die krampachtige anderhalve meter, dat slalommen, die vragenlijsten voor je op het terras mocht plaatsnemen, die handgels. En ondanks het besef dat er op dat...

Waarom ‘even weg’ niet altijd helpt

Waarom ‘even weg’ niet altijd helpt

Een vriendin vroeg om advies. Ze wilde op yogavakantie, want ze had last van een gebroken hart. Even een week rust, reinheid en regelmaat zouden haar goed doen, dacht ze.

Waarom een yogales altijd begint met ‘even landen’

Waarom een yogales altijd begint met ‘even landen’

Elke yogales hetzelfde: kleermakerszit, ogen dicht. Ademen. Voelen. Toen ik net met yoga begon, vond ik dat heel irritant. 'Kunnen we niet gewoon begínnen?' 'Is dit niet zonde van mijn tijd?' 'Zitten kan ik thuis ook.' Mijn mind ging als een dolle tekeer. Jaaa, ik was...

Hete twilight-yoga in een tent

Hete twilight-yoga in een tent

Ik had er al vaker over gehoord: hotpod yoga. Iets met een verwarmde ruimte, maar dan niet zoals bij Bikram yoga. En iets met een tent, maar dan niet zoals op de camping. En dan nog iets met Club Lite, maar dan niet echt in de club, maar in een tént in de club....

Yoga in Bali? 9 Tips

Yoga in Bali? 9 Tips

Ga je op vakantie naar Bali en ben je in to yoga? Ik heb begin 2017 een hele berg yogascholen uitgeprobeerd in Ubud en Canggu. Dit zijn mijn 9 tips. De websites vind je onderaan. Yoga in Ubud - 5 tips 1 - The Yoga Barn in Ubud Wie al vaker in Ubud is geweest, begint...

Hoe je door inspanning kunt ontspannen

Hoe je door inspanning kunt ontspannen

Onlangs hield ik een anonieme enquête onder mijn yogastudenten. Eén van de vragen luidde: wat zou je graag anders zien? Een student antwoordde: 'Ik kan niet goed ontspannen in kleermakerszit aan het begin van de les. Als we gaan liggen, lukt dat wel. Kunnen we...

Yogafeest in een Amsterdamse villa

Yogafeest in een Amsterdamse villa

Een droomlocatie, een goed verhaal, fijne yogalessen en lekkere taart: yogastudio YogaFest op het Amsterdamse Westergasterrein has it all. Afgelopen zomer las ik er al over in het Parool: voormalige pr-chick begint eigen yogastudio. Onder het motto: ‘Alles is...

6 redenen om Ashtanga yoga te doen

6 redenen om Ashtanga yoga te doen

Ashtanga yoga is zonder twijfel de meest lichamelijk uitdagende vorm van yoga.  Regelmatige beoefening maakt je sterk en lenig. Maar de serie houdingen is minstens zo heilzaam voor de geest. Dit zijn de beste redenen om aan Ashtanga te doen.   1) Het maakt je...

Yoga Goa: What to bring? Tips & Tricks

Yoga Goa: What to bring? Tips & Tricks

Je gaat het eindelijk doen: naar India, de bakermat van de yoga. Om een yoga teacher training of een intensieve yogacursus te volgen. Maar niet meteen hardcore, naar Mysore of Rishikesh. Je begint in Goa, het Ibiza van India (nou ja, over een tijdje). Een relaxte...

Waarom ‘even weg’ niet altijd helpt

Yoga Goa: geweldloos of eerlijk leven?

Deze week bespraken we de Yoga Sutras, geschreven door Patanjali, een wijsgeer van vele jaren voor Christus. De Sutras beschrijven onder meer het achtvoudige pad van yoga (in Sanskriet: Ashto= 8, Anga=deel, yep: Ashtanga). De eerste twee stappen heten de Yamas en...

6 redenen om Ashtanga yoga te doen

Yoga Goa: 56-urige werkweek

Full time baan zwaar? Ga maar eens een Astanga yoga Teacher Training doen in India... 6 dagen per week zien eruit als volgt:  6.00 De wekker gaat. Maar meestal ben ik al vanaf een uur of vijf wakker: ik heb in dit warme klimaat niet de negen uur slaap van thuis nodig,...

Yoga Goa & My First Mysore

Yoga Goa & My First Mysore

Yoga Teacher Trainingsdag één in Goa begon met een Led class. Opluchting. Ergens op de website van de Teacher Training had ik iets gelezen over Mysore lessen. Ik had me voor de zekerheid maar op het ergste voorbereid: meteen op ochtend één met een jetlaghoofd ruim 60...

Yoga Goa: Strandhutjes & healthy food

Nog voor de Teacher Training officieel was begonnen, had ik tijdens de vliegreis naar Goa al een hoop geleerd. Dat getrouwde, Indiaase vrouwen teenringen dragen om daarmee band te laten zien die is ontstaan tussen twee families (en dus niet om heel hip te zijn, zoals...

Yoga: tegengif voor ons doemdenkbrein

Yoga is het tegengif voor ons brein, dat van huis uit gewend is om in worst case scenario's te denken. Het is handig dat we zo'n goedwerkend brein hebben, dat verbanden legt en analyseert, maar we moeten het wel temmen. Zeker wanneer er zoveel shit in je leven is...

Koffie of Kundalini?

Afgelopen maandag besloot ik opeens dat het genoeg was. Koffie had me het afgelopen jaar op de been gehouden. Op momenten dat ik voelde: nu ben ik gaar, uitgeput, inspiratieloos, moe - dan zette ik een sterke bak en hup, dan ging het weer. Of ik liep de straat op en...

Waarom kost rust vinden zo veel stress?

Ik heb de Lonely Planet van Goa. Ik heb m'n vliegticket. Ik heb ook de inentingen (mijn huisarts: 'Je hebt mazzel, we hebben nog een voorraadje buiktyfus, dus kom maar snel langs'). Nu dat visum nog. Weken stond het op m'n lange to do-lijst, in steeds grotere letters,...