Ga je op vakantie naar Bali en ben je in to yoga? Ik heb begin 2017 een hele berg yogascholen uitgeprobeerd in Ubud en Canggu. Dit zijn mijn 9 tips. De websites vind je onderaan.
Yoga in Ubud – 5 tips
1 – The Yoga Barn in Ubud
Wie al vaker in Ubud is geweest, begint nu waarschijnlijk te gapen. Dit is dé yogaschool in Ubud – althans de grootste en waarschijnlijk de populairste. Desondanks is-ie niet makkelijk te vinden: als je de Hanomanstraat uitloopt, zie je in de volgende straat aan je linkerhand een Heel Klein bordje met Yoga Barn erop. Daarna kom je in een soort mini-yogadorp, met verschillende recepties, allemaal verbonden door kruipdoorsluipdoorpaadjes in het groen.
Ik had les in een prachtige, hoger gelegen, open ruimte waar (minimaal) vijftig yogi’s klaarzaten voor de les van de Japanse Malika. Ze begon de les met een vrij uitgebreide yogatalk, maar daarna manoeuvreerde ze ons in soms behoorlijk onnavolgbare poses. Het leuke aan haar vond ik haar energie: als mensen niet alles gaven, zag ze dat meteen en riep ze de hele groep tot de orde. Door haar heb ik stappen gezet richting een enigszins stabiele side crow (Parsva Bakasana). Ook ben ik bij haar weer ietsje verder gekomen met m’n handstand; na de les nam ze de tijd om te kijken hoe ik ‘m deed en wat er beter kon.
Behalve yoga:
Je kunt hier ook uitgebreid (en me-ga-gezond) eten, yogakleding kopen (er zijn ook pashokjes) of wat acroyoga proberen op het grasveld.
Op zondagochtend staat er een live DJ klaar voor anderhalf uur ‘ecstatic dance‘. Je betaalt zo’n tien euro en daarvoor mag je dan even helemaal los: voer je gekste, mooiste, raarste of vaagste dansmoves uit en doe vooral alsof niemand op je let. Yeey, right.
Voel je je na 5 minuten al zo opgelaten dat je wilt vluchten: vooral doen. Dankzij je polsbandje kun je even bij de juicebar op adem komen met een vers kombuchasapje (kombucha is het nieuwe chiazaad) en je daarna met hernomen krachten in de extatische bende storten. Of gewoon aan de kant mensen kijken; denk Koninginnedag meets Love Parade, maar dan zonder drank.
2 – Intuitive Flow in Ubud
Alleen al vanwege de heerlijke wandeling door de rijstvelden is deze plek een aanrader. Logeer je in het centrum van Ubud, start dan bij het hippe koffietentje Alchemy; vanaf hier loop je er in een kwartiertje naartoe.
De yogaruimte is fijn; hoger gelegen en met ramen rondom, waardoor je vol uitzicht hebt op de rijstvelden. Als het tijdens Savasana keihard begint te regenen, voelt het alsof ik midden in de natuur lig en word schoongespoeld.
In vergeleken met YogaBarn is dit yoga old school. Geen fancy fratsen, maar yoga zoals-ie volgens mij bedoeld is. Het is er stil, het ruikt er naar wierook en de studenten hebben niet allemaal een megafancy yogapakje aan.
Bij docent Purnuma deed ik een hathales. Rustig, maar wel intens. Zo’n les waarvan je pas na afloop ontdekt hoeveel je hebt gedaan. Ook gaf hij aan het eind nog een kleine cursus lachyoga. Beetje ongemakkelijk, maar vergeleken bij een ochtend ecstatic dance bij The Yoga Barn een lachertje.
Behalve yoga:
Geen eet- of drinkgedeelte, wel gratis water. In een klein shopje naast de receptie vind je leuke en betaalbare yogakleding, wierook en sieraden. Naast Intuitive Flow zit (richting de stad) een heel fijn eettentje, waar je heerlijke banana pancakes eet (sorry hoor, maar dat klinkt echt beter dan ‘bananenpannenkoeken’. En gezonder ook. En er mag een spatie tussen, dat staat mooier.)
-
3 – Seeds of Life in Ubud
Dit eetcafeetje haalt elke ochtend de eerste verdieping leeg, zodat er ruimte is voor zo’n twintig matten. Maandag tot en met donderdag is er Mysore, op vrijdagochtend een Ashtanga led class van 7 tot 9.
Althans – dat dacht ik, want zo stond het op de website en op de flyers. Op zich een goeie leidraad, leek me. Maar toen ik met mijn nog halfslaperige hoofd keurig om 6.55 op de stoep stond, was de les al een half uur bezig. Gelukkig was ik niet de enige; ik ontmoette er toevallig de Amerikaanse Erin, met wie ik in Goa een teacher training heb gedaan. Zij had wel wél de tijd om te wachten tot om 9.30 de volgende led class begon (ik moest om 11 uur uitchecken bij m’n hotel – Nicks Pension- een aanrader trouwens). Achteraf was ze enthousiast over de les. En dat mag ook wel; docent Iain Grysak staat bekend als een bevlogen Ashtangi die serie 1 tot en met 4 beheerst.Behalve yoga:
Het café onder de lesruimte is vanaf 9 uur open. Maar aangezien je hier in hartje Ubud zit, struikel je hier om de twee meter over de flat whites met kokosmelk, glutenvrije pancakes en sojayoghurt met organische muesli.
4 – Ashtanga Yoga Bali Research Center in Ubud
Qua locatie niet ideaal: je moet erheen scooteren of je laten brengen. Om die reden ben ik er zelf niet geweest – er was te veel leuks op loopafstand. Daarbij komt het Center een beetje streng over. Op de site lees ik bij de FAQ:
‘Why do I need to pay a deposit?’ ‘Because we only take 35 students and have only one “mysore” class per day. We ask you to reserve a space and make the commitment to come and study with us. It demonstrates to us that you are a serious practitioner and want to learn. There are plenty of other yoga studios around Ubud that take drop ins. Our emphasis is on quality and not quantity.’
Kortom, als je echt even een week (of twee) vol in de Ashtanga wil duiken, lijkt dit een goede keus. Voor een rondshoppende yogi is dit waarschijnlijk niet de place to be.
De eigenaar van een yogaschool in Canggu vertelde me dat docent Dylan Bernstein een aanrader is hier.
5 – Radiantly Alive in Ubud
Veel over gehoord, zelf niet geweest. Van Erin (de yogi die ik bij Seeds of Life ontmoette, zie boven) hoorde ik dat de aerial yogales heerlijk was, hier ‘FlyHigh Yoga’ genoemd. Vooral over de slotpose, Savasana, is ze te spreken. Ze appt me: ‘We maakte een soort cocon van de doeken die we gebruikten tijdens de les zodat we ons hele lichaam volledig konden laten rusten. It was really out of this world!’
De les zelf noemt ze leuk en uitdagend, met veel core work en veel op z’n kop hangen. ‘Goeie voorbereiding voor de handstand!’
Yoga in Canggu – 4 tips
Canggu is een soort Ubud aan zee. Als je twee wensen hebt: yoga doen en de hele dag veganistisch en glutenvrij eten, dan is dit jouw bestemming. Er zijn opvallende veel Scandinavisch gestylde eettentjes en shops hier – een lust voor het oog. Tegelijkertijd gaat het dagelijkse spirituele leven gelukkig ook gewoon door. Dat betekent onder andere dat er door de locals twee keer per dag kleine offers worden neergezet op straat en daardoor ruikt het overal heerlijk naar wierook. Hopelijk blijven de Balinezen dat doen, anders zou je in Canggu soms het gevoel kunnen krijgen dat je in Kopenhagen, Barcelona of Amsterdam zit.
1 – The Practice in Canggu
Dit is de lokale Yoga Barn. Iets kleiner, maar wel net zo ‘clean’ en stylish verantwoord.De matten zijn heerlijk; dik en met structuur waardoor je er goed grip op hebt.
Ik had les van Wanda Badwall. Zo’n docent waarvan je denkt: wat is ze mooi, wat is ze lenig en wat beweegt ze gracieus. En dat je daarna leest dat ze vroeger model en danseres was – vandaar dus. En dan blijkt tijdens de Savasana dat ze ook nog heel mooi kan zingen en zo’n vierkant snaarinstrument kan bespelen. Kortom, alleen al haar hele aanwezigheid is een goede training in het accepteren van je eigen imperfecties.
Behalve yoga:
Na afloop vlei je je in de lobby neer op een van de verantwoord gestelde designerbanken en drink je heerlijk pittige gemberthee. Of je struint nog even door de yogashop. Je kunt hier ook kleine knabbels kopen (notenballen met rauwe chocola, dat soort spul) of gezonde sapjes (jaja, ze hebben er ook kombucha). Als ik er ben, is er in de zaal achter de rustgevende boeddhabeeldentuin ook een teacher training gaande. Ze organiseren regelmatig (gratis) lezingen; ook breder georiënteerd dan yoga. Toen wij er waren was er een lezing over geweldloos communiceren in je relatie en organiseerde Wanda een Vrouwencirkel (ja, dat kan Wanda óók al). Dit is echt zo’n plek waar je na een aantal dagen kind aan huis bent. Vooral omdat er om de hoek minstens drie heel fijne tentjes zijn waar je uitgebreid en supergezond kunt ontbijten.
2 – Serenity in Canggu
Deze school is zo ongeveer in alles het tegenovergestelde van The Practice. Hier hangt een backpacksfeertje – op zich niet heel gek, omdat dit ook een hostel is. Vanaf het centrum wandel je er in ongeveer tien minuten heen.
De yogaruimte is behoorlijk basic en zelfs een beetje vervallen en krakkemikkig. Twee krakende houten trappetjes leiden je erheen. Hier geen glanzend marmer, gepolijst hout of strak bamboedak met ingebouwde lampjes zoals bij The Practice.
De Braziliaanse Fernando geeft een Ashtanga led class. Hij is van het type niet lullen, maar practicen. Geen freestyle gebeuren zoals bij Samadi (zie hieronder). Droge, technische adjustments en een snel en zakelijk openings- en closing prayer. Ondanks dat toch fijn, mede dankzij het feit dat we hier net als bij Intuitive Flow midden in de natuur staan. Als het keihard begint te regenen op het moment dat we met z’n allen inademen, voelt dat magisch, alsof we samen de energie van de jungle om ons heen inhaleren.
Behalve yoga:
Je kunt hier ontbijten, lunchen, dineren en eten meenemen. Als je op zoek bent naar een laagdrempelig (en jong, want backpack) sfeertje en je wilt ook yoga doen, boek dan vooral hier een kamer.
-
3 – Samadi in Canggu
Deze heerlijke plek ligt iets uit het centrum, te voet zo’n twintig minuten lopen. Eigenaren Damien en Andrea overwogen de plek eerst Seabud te noemen (Ubud aan zee). Ze kozen toch voor Samadi; de laatste fase in het achtvoudige yogapad waarin je bevrijd bent van al je lijden. Ook niks mis mee natuurlijk.
Damien had ons al gewaarschuwd voor docent Ian, die volgens hem nogal pittige Ashtanga geeft. En dat, hm, klopt. Het blijkt een soort freestyle Ashtanga en ik ben onder de indruk van de energie van deze docent. En zijn lef, want hij laat iedereen dezelfde poses doen. Of dat verantwoord is? Wanneer ik zie hoe een man van middelbare leeftijd met duidelijk weinig ervaring zichzelf in een volledig wiel (Urdhva Dhanurasana) zie worstelen, vraag ik het me af. Misschien was een kleine hint dat een gebonden brug (Setu Bandhasana) ook okee is, niet verkeerd geweest. Ook zorgt hij ervoor dat iedereen in de les met zijn hulp de behoorlijk spannende koprol (Chakranasa) doet, waardoor de meesten na de razendsnelle ‘flop’ beduusd, maar met een brede grijns op hun mat zitten.
Ik voel me zelf heerlijk uitgedaagd door deze manier van lesgeven en ik word gestimuleerd door Ian om weer wat nieuwe poses uit te proberen. Na afloop moet ik concludeerden dat ik de les in ging met een rothumeur (ook in het paradijs heb je soms een off day), maar dat ik door de energie van Ian nu weer vrolijk en energiek ben.Behalve yoga:
De tuin is een heerlijke plek om te ontbijten of lunchen. Ik genoot van een havermoutontbijtje met vers fruit en noten. Bij de receptie (waar je je inschrijft voor een les) is ook een winkel waar je goeie matten vindt, waaronder (opvouwbare) reismatten. De eigenaren zoeken naar manieren om hier echt een yoga community van te maken. Ze organiseren een keer per week een gratis yogales, met daarna (betaald) diner en een gratis film over een spiritueel thema.
4 – Desa Seni in Canggu
Deze stond op m’n wishlist, echt! Maar in Bali is er iets geks met tijd: hij verloopt veel sneller dan in Nederland. Fluïde, dat is de tijd hier. Dat je om acht uur ’s ochtends op pad gaat en dat het dan opeens vier uur ’s middags is. Zo gaat dat hier. En dan is Desa Seni ook qua afstand net te ver; ongeveer een kwartiertje scooteren vanaf het centrum.
Ze geven zo’n vijf lessen per dag en ze zeggen zelf: ‘Dedicated, passionate teachers leading classes in Ashtanga, Kundalini Yoga, Vinyasa, Hatha, Restorative, Yin, Tantra, Fly High and Meditation. Enjoy practicing in our open aired, tropical Bali studio.’
Hm, toch stom dat ik niet ben gegaan.
Ubud:
www.yogabarn.com
www.intuitiveflow.com
www.theseedsoflifecafe.com/Ashtanga-yoga-bali
www.ashtangayogabali.com
www.radiantlyalive.com
Canggu:
www.thepracticebali.com
www.serinity.com
www.samadibali.com
Www.desaseni.com