Ik ontdekte Yoga Nidra jaren geleden, tijdens een stressvolle periode in mijn leven. Het had niks te maken met ‘yoga’ zoals ik het kende. Je moest er gewoon bij gaan liggen en dan luisteren naar een fijne stem die je op het randje van slaap bracht. Na elke sessie voelde ik me beter. Helend, dus.
‘Slaap yoga’ heet het letterlijk: Yoga Nidra. En het idee erachter is dat je erdoor in een staat van bijna-slaap komt (of gewoon volledig wegdoezelt, helemaal fijn) waardoor je op diep niveau uitrust. Voor mij was en is het vooral fijn dat je je hele lichaam en je geest ermee het signaal geeft dat er acuut ontspannen mag worden.
Zenuwstelsel tot rust
Door die ontspanning geef je je zenuwstelsel een seintje: je kunt nu van fight & flight naar rest & digest. Ik weet nog hoe ik me op een dag tijdens het corona-thuiswerken zo gespannen en tegelijkertijd moe voelde, dat ik alweer bijna naar de espressomachine was gelopen. Want er moest nog een heleboel gedaan worden en ik wilde ook nog wandelen en opruimen en…. En toen besloot ik gewoon op de keukenvloer te gaan liggen met mijn oortjes in en een Yoga Nidra sessie op. Binnen 5 minuten was ik in slaap gevallen. En toen ik na 20 minuten weer wakker werd, voelde ik me op een voor mij nogal onbekende manier gefocust, uitgerust en kalm tegelijk. Ik werkte nog een paar uur door en viel die avond eerder dan gewoonlijk in slaap.
Ontspannen in slaap vallen
Want dat gebeurt natuurlijk ook, door tussentijds te ontspannen: je neemt niet langer alle (werk)stress van een dag mee de nacht in. Je schudt overdag steeds als het ware wat ballast af. Daardoor ben je ’s avonds moe, maar zonder kapot te zijn. Of zonder zó moe te zijn dat je helemaal niet kúnt slapen. Inmiddels doe ik ook vaak ’s avonds een ‘nidraatje’. Zeker als ik merk dat mijn hoofd nog wilde plannen heeft (Netflixen bijvoorbeeld, wilder wordt het vaak niet), dan onderzoek ik heel bewust of dat misschien voortkomt uit onrust. En uit een te hoog ‘fight & flight’ level. Meestal is het antwoord ja. En logisch, want na een dag werken, socializen, rondrennen en op mijn telefoon staren is er helemaal geen ruimte meer voor nog een serie of film.
Helend nidraatje
En dan is het dus tijd voor een nidraatje. Dat me vertelt dat ik mág ontspannen, dat alles goed is en dat het nu tijd is om alles, maar dan ook alles los te laten. Yoga Nidra is daarmee vaak een quick fix, maar wel een heel helende. Ik doe nidra’s via het Yoga Nidra platform House of Deep Relax. Of via Alo Moves, maar daar staan er een stuk minder op.